Siguranță seismică prin inovație
Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, cu peste 3.000 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune. În Europa, riscul seismic se concentrează doar în câteva țări, afectând peste 140 de milioane de clădiri.
Re:Rise este prima organizație din România dedicată acțiunilor pentru reducerea impactului seismic prin proiecte și soluții concrete, campanii publice de conștientizare și de implicare civică. Misiunea organizației este de a funcționa ca o punte de legătură între persoanele expuse riscului seismic și resursele tehnologice, administrative și umane.
Prin proiectul „DupăCutremur”, Re:Rise împreună cu Asociația Geo-Spațial continuă misiunea de reducere a impactului seismic, prin implementarea unor instrumente post-seismice inovatoare: Registrul Digital al Utilajelor, sistemul Emergency Response Drone Mapping, Programul Național de Voluntariat la Seism și Senzorizarea Clădirilor Vulnerabile.
Eficiența industriei energetice: soluții de viitor pentru prezent
75% din clădirile din UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic. În Uniunea Europeană există aproximativ 6.000 de case pasive, pe când în România doar aproximativ 30.
Inginerie Creativă este un birou de proiectare specializat în case pasive, care redefinește domeniul construcțiilor prin soluții tehnice inovatoare și sustenabile, promovând eficiența energetică și reducând amprenta de carbon prin fiecare proiect implementat.
Casele pasive sunt clădiri proiectate să fie eficiente energetic, cu un consum foarte scăzut de energie pentru încălzire și răcire, fără a depinde de alte surse externe. Casele pasive pot reduce consumul total de energie cu până la 60–75%, în funcție de condițiile climatice locale și de calitatea clădirii de referință.
Infrastructura durabilă, motorul dezvoltării economice
În 2023, state europene precum Norvegia, Danemarca sau Olanda au optat exclusiv pentru autobuze electrice. Ca rezultat, 36% dintre autobuzele nou vândute în Europa sunt electrice, în timp ce în România doar 3,9% din flota urbană este electrică.
Cluj-Napoca este primul oraș din România care a investit în autobuze electrice încă din 2018. Conform Eurostat, Cluj-Napoca se află în primele 10 orașe din Europa în ceea ce privește calitatea vieții. 55% din populația orașului folosește transportul public într-o zi obișnuită. Până în 2030, sistemul de transport din Cluj-Napoca își propune să devină 100% nepoluant.
Măsurile adoptate în Cluj-Napoca, precum prioritizarea transportului în comun, au facilitat tranziția către mobilitatea electrică, contribuind la o viziune integrată de dezvoltare urbană și schimbare a mentalității cetățenilor.
Tranziția către o industrializare incluzivă și durabilă
Ce au în comun inițiativele Re:Rise, Inginerie Creativă și transportul public din Cluj-Napoca, și care sunt soluțiile concrete care au contribuit la dezvoltarea unei infrastructuri rezistente și la o industrializare sustenabilă – descoperiți în cel de-al cincilea episod din Romania Unfolds. Pentru o cercetare în profunzime a temei, descoperă soluțiile Veolia pentru industrie, inovație și infrastructură.